Min ferie, Vampire og Nazister

Yeah.
Det er ikke verdens mest sigende titel.
Jeg er pt på ferie fra Facebook. Men jeg fik en opfordring at skrive det her ned.

Den sidste 1½ uge har været noget rodet, og meget af den er gået med at sortere mine egne politiske holdinger til kunst igennem.
Vampire 5th Edition er lige om hjørnet, og det har vist sig at være en meget betændt debat de besluttede sig for at dumpe lige ned midt i, da de smed 27 sider fra deres nye bog ud online.

Der var folk der var fandt produktet interessant. Mig selv inkluderet.
Der var folk som synes at det hele ændrede sig for meget og var ret negative, men jeg kunne forstå hvor de kom fra.

Og så var der vreden.
Fra både højre og venstrefløjen på FB og Twitter eksploderede debaten ud i lys lue. Normalt bliver jeg ikke blandet ind i internettets tossende debatter, men denne her gang fik jeg desværre nok. Så, nu skriver jeg den her blog for at kunne klaregøre for folket hvad fanden der er sket, og måske give andre muligheden for at kunne tage deres egne standpunkter med en informeret mening.
Det er en tidslinje, og jeg prøver at få styr på anklager og resultater.

DISCLAIMER:
Jeg er ikke ansat eller på nogen finansielt forbundet med hverken White Wolf eller Onyx Path Publishing. Jeg har dog en del venner der er forbundet med det her, både bekendte som freelancer, men har også mødt White Wolf crewet i flere sammenhænge.
Så, jeg prøver at være upartisk, men det kan det sjovt nok ikke være 100 pct. Jeg er derud over af den holding at den nuværende situation i USA er tragisk, og at Alt-Right bevægelsen er fyldt med nazister og medløbere, og burde sendes til en øde polarø.ROUND 1! FIGHT!

WW sendte et preview af V5 på gaden. Og alt var nogenlunde okay, men folk havde en sund debat om det hele.
Undtagen to punkter.

Det første var nemt nok.
En muslimsk vampyr i teksten var tydeligt ikke anti-homo, og så blev højrefløjen sure.
Jeg endte f.eks. i en “debat” med en amerikansk mand der mente at det hvidvaskede Islam, og ignorerede sharia-zonerne og gruppevoldtægterne i Malmø…
Underligt, men ikke helt uforudsigeligt.

Det punkt anden var problemet.

Det blev lidt henkastet nævnt at Klan Brujah nogen gange trækker rekrutter fra neo-nazi rækker, især de nyværende alt-right typer. WW mente at kalde Alt-Right for neo-nazis var at kalde skidt for skidt.

Kritikerne mente at var at normalisere altright bevægelse at casually namedroppe den uden at specifikt dæmonisere den. Den slags normalisere den.

Og nogle meget vokale kritikere af NewWW så det som endnu en enorm brøler i en lang række af brølere som Martin Ericsson, White Wolf’s Creative Director, og hans team havde lavet i det sidste års tid.

Martin prøvede at mane skidtet i jorden, men kom i ret heftige debater med amerikanske forfattere, specifikt Joseph Carriker og Jess Heinig, som forståeligt nok er lidt bekymrede over den nuværende situation og betegnede NewWW som tonedøve, især da Martin resigneret sagde at hver fjerde svensker nok stemte for lukkede grænser og Sverigedemokraterne ved næste valg, og hvis (groft sagt) hver fjerde kunde er en sådan person, så kan man ikke bare sidde overhørig og ikke påtale.
Især når Vampire er politisk horror.
(Jeg har en kopi af selve samtalen, og den kan findes her)
Det læste folk som at han ville have nazister til at købe sit produkt. Meget kritiske røster gik ret meget amok, og snart rullede vreden fremad, især fordi rygtet hurtigt gik at WW ville have folk til at spille nazister!

Folk tog alle mulige standpunkter, og med tidligere fejltrin har WW ikke meget tilgivelse i visse miljøer.
Tidligere episoder inkluderer: Ansættelsen af Zak S., brug af ordet “Triggered” som et system term i deres spiltest, en Ventrue der spiste børn.
Martin Ericcson er generelt anset som en Dracula edgelord cosplayer, der egentlig bare vil have ting MØRKE og ONDE for at gøre det så KUNST så muligt. Det blev især understøttet af historier fra hans LARPs, hvor at en episode med en klaustrofob i et skab.

Hele debaten skabte stor furore i det amerikanske LARP miljø, der troede at nu ville de blive overendt med folk der ønskede sig at spille nazister, og selv havde de holdinger og derfor ville ødelægge deres miljøer med denne her “hvid stempling” af deres holdninger.

Alt imens at den regressive anti-SJW “fan-skaren” frydede sig over at WW nu var på “deres side” imens at fornuftige stemmer sagde at uanset hvad, så handler ethvert spil om at folk kommunikerer deres grænser.
“Consent is key,” blev der sagt.

Personlig holding?
Jeg har ikke et problem med at alt-right bevægelsen blev benævnt nazister, men jeg kan forstå hvorfor at mange røster mente at der var taget for let på problematiken, især i det nyværende klima. Eksemplet var ikke sat som en forslået karakter, men som et sted man kan trække inspiration fra til de grimme dele af den klan.
Men jeg tror på at det skal være muligt at spille en antagonist, og at World of Darkness nok er det mest fornuftige sted at gøre det. Så længe hele dit bord er med på at skildre feks. Amon Göth som vampyr.
Men jeg nægter at spille med nazister. Hvis du har de holdninger, så er du ikke velkommen ved mit bord.

Det gik lidt i sig selv igen henover weekenden d.6-d.7ROUND TWO, FIGHT!

Så droppede artiklen/blogposten om søndagen.
DogWithDice, en engelsk blogger, lagde en artikel op på sin blog under titlen:
“How White Wolf Markets their game to Neo-Nazis”
(Eller noget i den dur. Jeg kan i skrivende stund ikke checke.)

Her blev WW anklaget for at enten bevidst eller ubevidst markedsføre deres spil til nazister og altrightere. Alle deres handlinger op til nu blev taget op og fremstillet på den mest skævvredne måde, så der kunne sættes et agenda på det.
Deres hyring af Zak S, den onde børneæder Ventrue i deres Berlin scenarie osv, Mark Rein-Hagens aggressive adfærd på Facebook og påståede støtte af GamerGate. Osv.
Alt skidtet var oppe og vinklet på den værst tænkelige måde.
Og folk var efterhånden så vrede på White Wolf, at det ikke ligefrem faldt i dårlig jord.
Meget af artiklen var spekulation og logiske spring der var en olympisk mester værdig, men det var lige meget.
(Det er muligt at se folks reaktioner som sagen udviklede sig i denne her RPG.Net tråd.)

Artiklen gik viral på Twitter og Facebook.
Folk der arbejdede for White Wolf måtte sige til venner og familie at de ikke arbejdede for nazister. White Wolf holdt hovedet koldt og udsendte nogle meget klare svar på artiklen i en pressemeddelelse, men skaden var sket.
We also want to take the opportunity to directly answer some questions we have received about the mentioning of “neo-Nazi”** in the description of the Brujah vampires in the corebook. Some have asked if it could be read that somehow White Wolf is condoning, encouraging, or normalizing such groups, or that we would expect or require V5 players to include these concepts in their games. We didn’t believe we would need to say this, but we are more than happy to be very clear about it:
> White Wolf condemns every form of racism. That includes groups such as Nazis who use racism as a tool in their despicable agendas. <
We don’t consider referencing Nazis or other problematic groups and issues in our products to mean that we encourage or approve of them, or that we are normalizing or condoning them. On the contrary, we find them just as disgusting as you do. But we are acknowledging that they exist in the World of Darkness, just as they do in the real world. And we hope that V5 players will use such concepts (if they choose to) in their stories the way we intend: as a warning about what can happen to our world if such things are allowed to go unchallenged.

Juhana Petterson skrev en udtalelse om anklagerne imod ham og studiet.
” Finland is experiencing the rise of the far right the same as most other European countries, as well as the U.S.
Two years ago, a Nazi killed a man in broad daylight in front of the Helsinki railway station. There’s been attacks with knives and tear gas. A Finnish Nazi tortured a disabled man to death in Sweden. Far right nutjobs regularly target my immediate family because of their public political views. That’s a terrifying thing because although you think that they’re probably all talk, what if something still happens?
These people live in the same country, the same city as me. I have been a committed anti-Nazi all my life, and that position has only grown stronger as I’ve aged and felt the effects of this organized hate on my family.)
As a freelancer working on Vampire 5th Edition, I know enough of the internal workings of the company to be aware that I’m not an outlier. The folks at White Wolf are opposed to Nazis. As should everyone! White Wolf officially commented on the Nazi issue here and I can say as someone with an inside view that no plan to market this game to Nazis exists or has ever existed.
The idea is insane, preposterous and deeply offensive. “

WW forsøgte at tage kontakt med DogWithDice, for at kunne give ham et dementi, men udover en enkelt email hvor at WW gerne vil have en Skype-samtale med ham, ikke et interview, så kom samtalen aldrig længere.

Folk gik amok, og midt i lortet kom Olivia Hill, en tidligere freelancer for OPP til, ved en fejl, at offentliggøre en email på Matthew Dawkins, der er OPPs World of Darkness Developer og forfatter på V5. Hun anerkendte sin fejl, men nægtede at kalde det doxxing, noget hun selv havde været udsat for i høj grad.
Selvfølgelig var der også personlige ting for hende, da hun var tidligere blevet anklaget af Mark Rein-Hagen for hustruvold under en ophedet debat på FB.
(M.R-H, er pt tilknyttet V5 som forfatter.)

Og så begyndte dødstruslerne at rulle ind fra crazytown henover internet.
Og folk blev fanget i krydsilden, med flere folk der bare var Freelancere for OPP modtog hatemail og trusler. Både White Wolf og Onyx PATH Publishing var nød til at sende pressemeddelelser ud der tog skarpt afstand fra nazisterne og sagde at de faktisk ikke ville have nazisterne som kunder, men og bad om at folk holdt op med at gå efter deres forfattere.
Dawkins modtog nok til at han var nød til at trække stikket og genoverveje sit engagement i hobbyen. (Jeg snakkede med ham der, og fik lidt indsigt i forløbet.)
Han kom tilbage. Men det stoppede ikke der. I skrivende stund er der stadig flere freelancere der har deaktiveret deres sociale medier.

Nogen troede at Martin Ericcson’s normale signatur på emails “Blood and Souls” (yeah, det er ret søgt, ikke?) var en omskrevet nazist-reference, indtil nogen forklarede det var en reference til Elric og Moorcock’s bøger.

Folk begyndte at se nazi tegn overalt i WWs produkter, og mente endda at der var skjult nazikode i et terningslagseksempel; 1,4,8,8.
14/88, til de som ikke ved det, er en skjult kode, som ny-nazister har brugt igennem mange år. Mange white supremacist plader koster f.eks. 14.88$.
Det referer til de 14 Ord og det ottende bogstav i alfabetet, HH… hvilket er H*** H*****.

Da White Wolf blev gjort opmærksom på dette trak de omgående pdf’en ned, og begyndte at ændre den.
DogWithDice, forfatteren til blogposten, gik heller ikke helt urørt hen, da nogen fandt ud af hans rigtige navn i en samtale.
Det var nok til at han trak alt sit materiale og gik væk fra hobbyen. Men åbenbart var han ikke for hellig til at gå amok på spil kritikeren Anna Kriedler der forsøgte at kontakte ham for at forklare hvorfor hans artikel var ubehjælpsom.
Han fjernede artiklen, satte i stedet et anklageskrift imod WW og deres “medløbere” for at have ødelagt hans liv med trusler og søgsmål.

Hele lortet er så nået til nu.
Folk er ved at komme til fornuft. Men der er stadig problemer. Og der er helt sikkert ting som jeg har glemt i farten. Kontakt mig hvis du mener der mangler noget.

Og da jeg så en offentlig støtte erklæring fra James “In Defence of Rape” Grim Desborough til WW og “deres kamp for free speech”, så smed jeg noget tungt igennem haven. Da jeg så, helt urelateret, så at Varg Vikernes og hans racistiske stykke brændselsrollespil, MYFAROG, havde sat sig på listen af Best Publisher til Ennie Awards?
Så gav jeg op.
Jeg er taget på Facebook ferie.

Der kommer en livestream på Twitch i dag, Fredag d.13, klokken 17 Dansk Tid. Jeg har tænkt mig at se hvad Jason Carl, WW’s producer, har at sige, og måske ikke har tænkt sig at sige.

Min egen konklusion?
Martin og de andre ved WW har seriøst brug for en PR person der ikke er på deres alder. Gerne slut tyverne, der har føling med internettet og den nuværende kultur, for de kommer gang på gang til at sætte foden i munden i emner som er langt mere sprængfarlige end de var for ti år siden.
Jeg tror ikke på at Outrage Kultur som alle frø-avatarene fabler om, og de burde gøre noget ved idioterne der råber SJW hver eneste gang at nogen føler at der ikke er blevet talt nok om grænser og hensyn. Jeg tror på hensyn og at man godt må være uenige.
Nu om dage, men den Kulturkrig der raser, så kan man ikke sætte foden i munden alt for mange gange. Informationssamfundet er mere og mere blevet til et Anerkendelsessamfund, og udtalelser kun er sande hvis at du har social råderum hos din modtager. Men, det er en anden debat.
Brujah eksemplet var ikke heldigt, og ordet sat forkert i forhold til at skulle tage det som en potentiel tematik.
Men, White Wolf er ikke nazister. De marketsfører ikke til nazister. Verden er bare blevet meget utilgivelig når det kommer til holdninger som folk ikke er enige med. Artiklen der blev udgivet var ikke specielt god, og meget, meget drejet imod en bestemt narrativ.
Martin Ericcson kunne måske godt bruge at komme til ned på jorden, men rygtet går på han er en drømmende kunstner, så det ville nok være kontraproduktivt.
Og jeg er faktisk lidt vred over at jeg har skulle bruge så meget tid på at tænke på de røvbananer med skrårem og armbind.
Jeg er endnu mere vred over at såkaldte “fans” har kastet sig over hinanden som glubske ulve, omend vi stadig er langt fra de legendariske Mage Flamewars fra 1999.
Jeg er rasende over at folk sender dødstrusler og had til folk der egentlig bare skriver ting til et spil. Fuck those people.
Og jeg er ked af vi er kommet hertil.

Chaz Label, en YouTuber som laver White Wolf materiale fik en del af sin vrede luftet i den her video. Jeg er ikke enig med Chaz, da han er lidt… ivrig med at kaste med sten, og det måske skraber henover det samme svinehundssegement som findes i DwDog’s artikel. Men, siden jeg ikke kan vise jer den, så er det måske værd at se det her, bare for at kunne se hvem der også er der ude. Han er ikke *helt* galt på den i min optik, men det er måske lidt for følelsesladet til jeg kan hoppe ukritisk med.


Addendum:
Der var en meget fin post på RPG.Net, hvor at han remser op hvilke gode ting WW egentlig produkter hidtil har handlet om. Og jeg forkorter den lige her.

 • Vampire: Prelude (Desværre skrevet af Zak S.)
  En sort kvinde, en hispanisk biseksuel kvinde, en hjemløse ikke-neurotypisk kvinde ser deres netværk blive angrebet af politisk magtfulde hvide mænd der prøver at gentrify’e deres nabolag. De slår sig sammen med to transkvinder og ødelægger i samarbejde den onde kult.
 • Mage: Prelude
  En venstrefløjsorienteret flygtningeaktivist Awakener i en lejr, og får hjælp af muslimske søskende til at forstå den nye verden, alt imens de går imod en konspiration der sponsorer Sverigesdemokraterne.
 • Prealpha: The Last Night
  Spillerne er de fedladne monstrøse vampyrer der falder da Camarillaen falder. De værste af dem får hvad de har fortjent for deres ugerninger imens Anarch Revolutionen kører i samarbejde med de multikulturelle kræfter.
 • Alpha: Rusted Veins
  Spillerne er sorte vampyrer i det amerikanske rustbælte, der godt nok arbejder for en tyran, men nok ender med at styrte prinsen.
 • Beckett’s Jyhad Diary
  Hele bogen udvider WOD til en grad hvor at det virker som om at den vestlige verden ikke er mere vigtig end resten. Et hav af karakterer, kulturer og repræsentationer kan findes her, og bogen er sat til at skulle være V5’s udgangspunkt for setting.
 • V5 Previewet
  Der bliver skrevet om den virkelige ondskab i verdenen, allerede i introduktionen, og hvordan at forfatterne tror på at rollespil kan være et værktøj til at undersøge virkeligt mørke igennem fiktion.
  Brujah er repræsenteret af en kvindelig punker, og bruger tid på at tale om at det er outsiders og de undertrykte der er i Klan Brujah. Og kalder Alt-Right for nazister, netop da den gruppe prøver at kaste det mærkat væk.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s